Lezing Vreemdelingen en priesters, Christelijke missie in een postchristelijke samenleving

Datum: 9 januari 2023
Tijdstip: 20:00
Locatie: Bethelkerk

‘Vreemdelingen en priesters, Christelijke missie in een postchristelijke samenleving’, door Stefan Paas op 9 januari 2023 in de Bethelkerk, aanvang 20.00 uur.

De gastspreker is hoogleraar missiologie en culturele theologie en voor sommigen bekend door – De Ongelooflijke Podcast- van de EO. In Amsterdam richtte hij zich samen met zijn vrouw op het organiseren van missionaire kerkdiensten. Hij is een snelle spreker en breed georiënteerd. Hij gaf overal in Nederland cursussen over evangelisatie en kerkopbouw. Zijn vader, Stefan Paas senior, was zendeling in Malawi.

In een gesprek met Ewoud Klei over: – Is missiologie nog wel van deze tijd? En is het proberen te bekeren van andersdenkenden tot het christelijk geloof niet arrogant? – ging Paas er als volgt op in:
‘Missiologie gaat over zending. In de klassieke zin van het woord is dat anderen uitnodigen om christen te worden. Als je ergens in gelooft, of iets moois hebt ontdekt, ben je al snel aan het zenden en probeer je anderen te overtuigen van de juistheid van je standpunt. Zo zitten mensen gewoon in elkaar; het is het cement van ons sociale leven. Je nodigt iemand uit om dat fantastische recept te proberen, je legt ideologische tegenpolen uit waarom ze echt anders moeten consumeren, of je start een programma op om ambtenaren te leren hoe ze corruptie in eigen land kunnen bestrijden. Christenen doen dat met hun overtuigingen, maar ook mensen die een ander geloof aanhangen, humanisme prediken, of voor een politiek ideaal staan. Het bevorderen van mensenrechten en democratie in de wereld is ook gewoon een vorm van zending. De geschiedenis van de zending heeft helaas ook geleerd hoe het niet moet. Er zijn veel fouten gemaakt. Het gaat erom dat je naar anderen luistert, respectvol en liefdevol bent naar de ander. Maar intussen kunnen we niet zonder zending. Onze samenleving staat er bol van.’ (Bron: de Kanttekening, 19-6-2019)